Kolačići

Objašnjenja u vezi sa korišćenjem internet kolačića

Generalno

 1. Šta su kolačići?
 2. Zašto trebamo kolačiće?
 3. Vrste kolačića
 4. Blokiranje kolačića
 5. Kolačići koje koristimo

Društvo PETROL d.d., Ljubljana (dalje u tekstu: PETROL), kao administrator ličnih podataka korisnika Petrolovih veb-stranica, na svojim veb-stranicama koristi kolačiće. Kolačići su male tekstualne datoteke koje se spremaju na računaru korisnika prilikom njegove posete veb-stranici i obično sadrže:

 • ime servera s kojeg je poslan kolačić,
 • životni vek kolačića,
 • vrednost (jedinstveni broj).

Postoji više vrsta, odnosno kategorija kolačića: privremeni/trajni, vlastiti/ostali, potrebni/manje potrebni za rad veb-stranice; delimično nametljivi kolačići koji beleže statistiku/vrlo nametljivi koji beleže statistiku i prikupljaju lične podatke.

Bez obzira na vrstu, svim kategorijama kolačića zajednička je vremenska ograničenost njihovog trajanja.

Kolačići tako izvode nekoliko važnih funkcija, na primer personalizaciju veb-stranice, poboljšanje korisničkog iskustva i slično.

I. Šta su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje većina veb-stranica memoriše u uređaje pomoću kojih korisnici pristupaju internetu u svrhu prepoznavanja uređaja koje su korisnici koristili prilikom pristupanja. Svi posetioci veb-stranica na svojim računarima, tabletima i mobitelima imaju spremljen veliki broj kolačića s raznih veb-stranica. Njihovo spremanje kontroliše pretraživač korisnika koji može ograničiti ili blokirati spremanje kolačića. Kolačići nisu štetni i uvek su vremenski ograničeni.

II. Zašto trebamo kolačiće?

Kolačići su ključni za osiguranje pružanja ugodne veb-usluge korisniku. Kolačići ubrzavaju i pojednostavljuju interakciju između korisnika interneta i veb-stranice. Pomoću kolačića, veb-stranica pamti preference i iskustva korisnika, čime se štedi vreme, a moguće je i lakše i učinkovitije pretraživanje veb-stranica.

Nekoliko konkretnih primera korišćenja kolačića:

 • omogućava bolje iskustvo korišćenja veb-stranice, i to prilagođavanjem prikaza sadržaja posetiocima s obzirom na njihove prethodne posete,
 • spremaju odabir sužavanjem izbora uređaja i ponude te njihovim upoređivanjem,
 • kod određenog broja veb-stranica nije potrebno ponovo se prijaviti, jer je ranije zapamćena,
 • za prepoznavanje vašeg uređaja (računar, tablet, mobitel), koji vam omogućava da prilagodite prikaz vašeg uređaja,
 • za praćenje poseta, čime se omogućava provera učinkovitosti prikaza sadržaja i odgovarajućih oglasa, te stalno poboljšanje veb-stranica,
 • za anonimno izveštavanje o demografskim kategorijama i interesima posetioca,
 • potrebni su za pružanje određenih usluga (npr. Inernetsko bankarstvo, veb-trgovine i ostali oblici elektronskog poslovanja, ...).

III. Vrste kolačića

Na našim veb-stranicama koristimo kolačiće koji se dele u tri grupe:

Kolačići 1. grupe

Kolačići 1. grupe su potrebni za funkcionisanje veb-stranice. Oni su od ključne važnosti i bez njih stranica ne bi mogla funkcionisati. Spremaju se kada na veb-stranici izvršite bilo kakvu interakciju klikom na jednostavne linkove (npr. kada dostavljate obrazac, prijavljujete se itd.). Upotreba ove grupe kolačića je automatska i podešavanje postavki ove grupe nije moguće.

Saglasan sam sa spremanjem kolačića iz grupe 1

Kolačići 2. grupe

Kolačići 2. grupe su analitički kolačići koje koristimo za prikupljanje statističkih podataka o korišćenju naših veb-stranica. Kolačiće 2. grupe koristimo zajedno s alatom SafeMetric™, pomoću kojeg osiguravamo anonimizaciju ličnih podataka. Anonimizacija podataka korišćenjem alata SafeMetric™ nije reverzibilna, što znači da na osnovu anonimnih podataka nije moguće u suprotnom smeru povezati ili na bilo koji način identifikovati pojedinačnog korisnika. Kao rezultat toga, dobijamo potpune statističke izveštaje o posećenosti i aktivnostima na našim veb-stranicama, pri čemu podatke o korisniku ne možemo koristiti u druge svrhe, jer on, zahvaljujući ovom alatu, ostaje u potpunosti anoniman. U skladu sa zakonskim propisima, alat SafeMetric™ nam omogućava saradnju s vanjskim pružaocima usluga veb-analitike bez kritičnih uticaja na relevantnost izmerenih podataka. Koristimo vlastite veb-kolačiće (»1st party cookies«), što znači da ih sprema i učitava samo naša veb-stranica, a ne i treće osobe (npr. Google). Međutim, bez obzira na činjenicu da su spremljeni podaci anonimizirani, te da ih nije moguće povezati s određenim korisnikom ili korisnikom čiji identitet je moguće utvrditi, pružamo vam mogućnost da zabranite korišćenje kolačića ove grupe, što možete učiniti klikom na niže označeno polje:

Saglasan sam sa spremanjem kolačića iz 2. grupe

Kolačići 3. grupe

Kolačići 3. grupe su kolačići saradničkih usluga kao što su: Facebook, Twitter, Google itd. Ovi kolačići omogućavaju korišćenje dodataka i funkcija na našim stranicama koji su povezani s društvenim mrežama i drugim platformama. Koristimo ih u marketinške svrhe i u svrhu praćenja vaših poseta različitim mrežnim stranicama. Njihova svrha je prikazivanje vama primerenih i zanimljivih oglasa, ali i blokiranje oglasa koje ste već videli. Ukoliko niste saglasni s upotrebom ovih kolačića, nećemo ih prikazivati, ali se može dogoditi da vam neke zanimljive funkcije veb-stranice ne budu dostupne.

Saglasan sam sa spremanjem kolačića iz 3. grupe

IV. Blokiranje kolačića

Osim kolačića iz 1. grupe, sami odlučujete hoćete li dopustiti spremanje kolačića na vašem uređaju. Postavke kolačića možete kontrolisati i menjati u vašem veb-pretraživaču.

Za informacije o postavkama kolačića, odaberite veb-pretraživač koji koristite.

Funkcije oglašavanja u okviru usluge Google Analytics mogu se isključiti i pomoću alata »Postavke oglašavanja«, alata »Postavke oglašavanja« za mobilne aplikacije ili na neki drugi način koji vam je na raspolaganju (na primer, onemogućavanjem predloga Network Advertising Initiative). Iz programa Google Analytics možete se i u potpunosti isključiti, i to pomoću dodatka koji ćete pronaći na: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/.

V. Kolačići koje koristimo