Kolačići

Objašnjenja u vezi sa korišćenjem internet kolačića

Generalno

 1. Šta su kolačići?
 2. Zašto trebamo kolačiće?
 3. Vrste kolačića
 4. Blokiranje kolačića
 5. Kolačići koje koristimo

Društvo PETROL d.d., Ljubljana (dalje u tekstu: PETROL), kao administrator ličnih podataka korisnika Petrolovih veb-stranica, na svojim veb-stranicama koristi kolačiće. Kolačići su male tekstualne datoteke koje se spremaju na računaru korisnika prilikom njegove posete veb-stranici i obično sadrže:

 • ime servera s kojeg je poslan kolačić,
 • životni vek kolačića,
 • vrednost (jedinstveni broj).

Postoji više vrsta, odnosno kategorija kolačića: privremeni/trajni, vlastiti/ostali, potrebni/manje potrebni za rad veb-stranice; delimično nametljivi kolačići koji beleže statistiku/vrlo nametljivi koji beleže statistiku i prikupljaju lične podatke.

Bez obzira na vrstu, svim kategorijama kolačića zajednička je vremenska ograničenost njihovog trajanja.

Kolačići tako izvode nekoliko važnih funkcija, na primer personalizaciju veb-stranice, poboljšanje korisničkog iskustva i slično.

I. Šta su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje većina veb-stranica memoriše u uređaje pomoću kojih korisnici pristupaju internetu u svrhu prepoznavanja uređaja koje su korisnici koristili prilikom pristupanja. Svi posetioci veb-stranica na svojim računarima, tabletima i mobitelima imaju spremljen veliki broj kolačića s raznih veb-stranica. Njihovo spremanje kontroliše pretraživač korisnika koji može ograničiti ili blokirati spremanje kolačića. Kolačići nisu štetni i uvek su vremenski ograničeni.

II. Zašto trebamo kolačiće?

Kolačići su ključni za osiguranje pružanja ugodne veb-usluge korisniku. Kolačići ubrzavaju i pojednostavljuju interakciju između korisnika interneta i veb-stranice. Pomoću kolačića, veb-stranica pamti preference i iskustva korisnika, čime se štedi vreme, a moguće je i lakše i učinkovitije pretraživanje veb-stranica.

Nekoliko konkretnih primera korišćenja kolačića:

 • omogućava bolje iskustvo korišćenja veb-stranice, i to prilagođavanjem prikaza sadržaja posetiocima s obzirom na njihove prethodne posete,
 • spremaju odabir sužavanjem izbora uređaja i ponude te njihovim upoređivanjem,
 • kod određenog broja veb-stranica nije potrebno ponovo se prijaviti, jer je ranije zapamćena,
 • za prepoznavanje vašeg uređaja (računar, tablet, mobitel), koji vam omogućava da prilagodite prikaz vašeg uređaja,
 • za praćenje poseta, čime se omogućava provera učinkovitosti prikaza sadržaja i odgovarajućih oglasa, te stalno poboljšanje veb-stranica,
 • za anonimno izveštavanje o demografskim kategorijama i interesima posetioca,
 • potrebni su za pružanje određenih usluga (npr. Inernetsko bankarstvo, veb-trgovine i ostali oblici elektronskog poslovanja, ...).

III. Vrste kolačića

Na našim veb-stranicama koristimo kolačiće koji se dele u četiri grupe:

Kolačići 1. grupe

Kolačići 1. grupe su potrebni za funkcionisanje veb-stranice. Oni su od ključne važnosti i bez njih stranica ne bi mogla funkcionisati. Spremaju se kada na veb-stranici izvršite bilo kakvu interakciju klikom na jednostavne linkove (npr. kada dostavljate obrazac, prijavljujete se itd.). Upotreba ove grupe kolačića je automatska i podešavanje postavki ove grupe nije moguće.

Kolačići 2. grupe

Kolačići 2. grupe analitički su kolačići koje koristimo za prikupljanje statističkih podataka o korištenju naših web stranica. Kolačiće 2. Grupe koristimo zajedno s Google Analytics alatom kojim osiguravamo anonimizaciju osobnih podataka. Anonimizacija podataka s rješenjem Google Analytics nije reverzibilna što znači da temeljem anonimnih podataka, nije moguće u obrnutom smjeru povezati ili na bilo koji način identificirati pojedinog korisnika. Tako, kao rezultat postupka, primamo potpuna statistička izvješća o posjećenosti i aktivnosti na našim web stranicama, podatke o korisniku ne smijemo koristiti u druge svrhe jer je korisnik tim rješenjem u potpunosti anoniman. Google Analytics nam u skladu sa zakonskim zahtjevima omogućuje sudjelovanje s vanjskim pružateljima usluga online analitike bez kritičnih utjecaja na relevantnost dobivenih metrika. Koristimo i vlastite online kolačiće (»1st party cookies«), što znači da ih može servirati i čitati samo naša web stranica i ne treće osobe ili strane (npr. Google). Usprkos tome da su zaprimljeni podaci anonimizirani i da se ne mogu povezati s određenim ili odredivim korisnikom, nudimo vam mogućnost da zabranite korištenje kolačića te grupe, što možete napraviti klikom na dolje označenom polju:

Saglasan sam sa spremanjem kolačića iz 2. grupe

Kolačići 3. grupe

Kolačići 3. grupe su kolačići saradničkih usluga kao što su: Facebook, Twitter, Google itd. Ovi kolačići omogućavaju korišćenje dodataka i funkcija na našim stranicama koji su povezani s društvenim mrežama i drugim platformama. Koristimo ih u marketinške svrhe i u svrhu praćenja vaših poseta različitim mrežnim stranicama. Njihova svrha je prikazivanje vama primerenih i zanimljivih oglasa, ali i blokiranje oglasa koje ste već videli. Ukoliko niste saglasni s upotrebom ovih kolačića, nećemo ih prikazivati, ali se može dogoditi da vam neke zanimljive funkcije veb-stranice ne budu dostupne.

Saglasan sam sa spremanjem kolačića iz 3. grupe

Kolačići 4. grupe

Kolačići 4. grupe omogućavaju prilagođavanje reklamnih poruka na temelju vaših osobnih interesa koji su određeni temeljem vašeg prethodnog korištenja i povijesti pregledavanja na jednom ili više uređaja. Kada dajete svoju privolu, pružatelji usluga oglašavanja će u tu svrhu povezati povijest internetskog pretraživanja i aplikacija s vašim računima na kojima ste trenutno prijavljeni na jednom ili više vaših uređaja (npr. Google računi, Facebook računi itd.). Na taj način bilo koji uređaj preko kojeg ste prijavljeni na svoj račun pružatelja usluga oglašavanja prikazuje istu osobnu oglasnu poruku davatelja usluga. Ako niste prijavljeni na račune davatelja usluga, isti mogu pratiti vašu povijest pregledavanja i zasebno prikazivati prilagođene oglase na svakom vašem uređaju. Ako imate omogućenu ovu grupu kolačića, Google Analytics prikuplja oglašivačke ID-e za identifikaciju, kako bismo odredili i ostvarili ciljne skupine za promociju oglasa na različitim uređajima. Prikupljanje podataka prikupljenih u okviru vašeg korisničkog Google računa temelji se isključivo na vašoj privoli koju možete dati ili ukloniti na Googleu. Za prikupljanje podataka koji nisu povezani s vašim korisničkim Google računom (primjerice jer nemate otvoren korisnički Google račun ili za isto niste dali svoj pristanak), prikupljanje podataka temelji se na temelju vaše privole.

Saglasan sam sa spremanjem kolačića iz 4. grupe

IV. Blokiranje kolačića

Osim kolačića iz 1. grupe, sami odlučujete hoćete li dopustiti spremanje kolačića na vašem uređaju. Postavke kolačića možete kontrolisati i menjati u vašem veb-pretraživaču.

Za informacije o postavkama kolačića, odaberite veb-pretraživač koji koristite.

Funkcije oglašavanja u okviru usluge Google Analytics mogu se isključiti i pomoću alata »Postavke oglašavanja«, alata »Postavke oglašavanja« za mobilne aplikacije ili na neki drugi način koji vam je na raspolaganju (na primer, onemogućavanjem predloga Network Advertising Initiative). Iz programa Google Analytics možete se i u potpunosti isključiti, i to pomoću dodatka koji ćete pronaći na: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/.

V. Kolačići koje koristimo