Znanje i podrška

Jaka Hrastnik, izvršni direktor kompanije “Petrol Crna Gora MNE”

Grupa Petrol je svjesna važnosti održivog razvoja. Stalnim razvojem goriva aktivno ćemo doprinijeti smanjenju emisija. Istovremeno, sa jasnim politikama održivosti, pobrinućemo se za smanjenje emisije ugljenika kako Petrol grupe, tako i naših kupaca, kaže Jaka Hrastnik, izvršni direktor komapnije „Petrol Crna Gora MNE“.

Piše: Leka Dedivanović
Foto: Vedran Ilić

Kompanija „Petrol Crna Gora MNE“ posluje u jednom od najznačajnijih sektora privrede –energetici, koja je u posljednjih par godina postala jedna od prioritetnih grana razvoja Crne Gore. Od početka poslovanja 2007. godine kompanija se bavi veleprodajom naftnih derivata, a dvije godine kasnije započinje razvoj sopstvene maloprodajne mreže u opštinama: Cetinje, Podgorica, Herceg Novi, Reževići, Bijelo Polje, Bar, Kotor, Nikšić, Pljevlja i Tuzi. Sa kompanijom Marina AD Bar u martu 2013. godine sklopili su Ugovor o zakupu benzinske stanice - postrojenja za snabdijevanje plovila gorivom. 

Maloprodaja se odvija na 15 benzinskih stanica na kojima je dostupna cjelokupna ponuda Petrola koju predvodi nova generacija visokokvalitetnih aditiviranih pogonskih goriva Q Max, koja Petrolove benzinske stanice izdvajaju od konkurencije. Grupa Petrol je početkom ove godine uvela novu strategiju koja će se primjenjivati narednih pet godina. 

Petrol je posvećen prelasku na zelenu energiju i tome posvećuje značajna ulaganja. Cilj nam je da se više približimo kupcima na crnogorskom tržištu i pružimo im podršku na prelazak sa tradicionalnih izvora energuje na čistije obnovljive izvore energije. Grupa Petrol je svjesna važnosti održivog razvoja. Stalnim razvojem goriva aktivno ćemo doprinijeti smanjenju emisija. Istovremeno, sa jasnim politikama održivosti, pobrinućemo se za smanjenje emisije ugljenika kako Petrol grupe, tako i naših kupaca, kaže na početku razgovora za Caffe Montenegro Jaka Hrastnik, izvršni direktor komapnije „Petrol Crna Gora MNE“.

Fokus na društveno odgovornom poslovanju

Kompanija Petrol Crna Gore MNE zaokruženom ponudom energetsko-ekoloških proizvoda i usluga brine o pouzdanom, ekonomičnom i ekološkom snabdijevanju potrošača u Crnoj Gori. 

Putem razgranate mreže benzinskih stanica vozačima nudimo sve što im je potrebno za siguran i udoban put, a domaćinstvima osiguravamo svu toplotu koja im je potrebna njihovom domu. Petrol osjeća posebnu odgovornost prema svojim kupcima, dobavljačima, poslovnim partnerima, vlasnicima i društvu u cjelini. Njihova očekivanja ostvaruju motivisani i preduzetnički usmjereni zaposleni. Poštujemo osnovna zakonska i moralna pravila društva u Crnoj Gori i šira evropska mjerila, a posebno brinemo o očuvanju životne sredine. Vrlo nam je važan timski duh koji naši zaposleni imaju što doprinosi našem poslovanju. Naše vrijednosti su: Poštovanje: Poštujemo svoje bližnje i životnu sredinu; Povjerenje: Partnerstva gradimo iskreno; Izvrsnost: Želimo da budemo najbolji u svemu što radimo; Kreativnost: Svojim idejama stvaramo napredak; i Srdačnost: Radimo vrijedno i hrabro, kaže Hrastnik.

Petrol Crna Gora MNE kao društveno odgovorna kompanija uradila je u prethodnom periodu mnogo toga kako bi pomogla u ovim teškim okolnostima koje su nas zadesile u toku pandemije. U svjetlu takve poslovne filozofije ova kompanija ima dva fokusa: prvi je odnos prema svojim zaposlenima, a drugi je pažnja prema okolini u kojoj rade. 

Na najbolji mogući način smo zaštitili naše zaposlene strogim poštovanjem mjera jer nam je njihovo zdravlje na prvom mjestu. Na takav način Petrol Crna Gora MNE kao kompanija se ophodi i prema okolini što mogu potvrditi naši maloprodajni objekti na kojima se primjenjuje set mjera koje se moraju poštovati. Takođe, omogućavamo našim zaposlenima rad od kuće ukoliko je to potrebno. Uspješni, motivisani i posvećeni zaposleni su srce Petrola i naše budućnosti. Dalekosežna vizija da se odgovori na nekoliko centralnih izazova savremenog društva i ambiciozni poslovni planovi zahtevaju integrisano upravljanje ljudskim resursima. To uključuje zdravu politiku zapošljavanja, brigu o razvoju i obrazovanju zaposlenih, efikasan sistem nagrađivanja i unapijeđenja, praćenje zadovoljstva i posvećenosti i brigu o bezbjednosti i zdravlju zaposlenih, ističe Hrastnik i dodaje da su zaposleni u kompaniji njena energija!

Transformacija iz naftne u energetsku kompaniju

Grupa Petrol već deceniju sprovodi transformaciju iz naftne u energetsku kompaniju. Petrol Crna Gora MNE, kao članica Grupe Petrol, jedne od vodećih energetskih grupacija u regionu Jugoistočne Evrope, aktivno radi na sprovođenju u djelo progresivnih ideja sa razvijenih tržišta. 

U 2020. godini otvorili smo novu benzinsku stanicu u Podgorici u Ulici Ilije Plamenca 14. Ovo je naš prvi objekat koji posjeduje punionicu za električna vozila. Brinemo o efikasnom punjenju svih električnih vozila. Planiramo da nastavimo širenju mreže istih i pružanje energije za život. Ne smijemo zaboraviti da je ovo ekološka država koju treba očuvati. Vođeni interesima lokalne zajednice u saradnji sa Glavnim gradom Podgoricom na ovoj benzinskoj stanici otvorili smo park kako bi naša misija živjela u svojoj punoći – da naše benzinske pumpe nijesu samo uslužne stanice već mjesta druženja i dobre životne energije. 

Radili smo na testnom projektu u saradnji sa preduzećem Vodovod i kanalizacija Podgorica koji se tiče optimizacije procesa upravljanja infrastrukturom za snabdijevanjem vodom namjenjenoj za ljudsku potrošnju u cilju smanjenja gubitka na hidro-tehničkoj infrastrukturi na području Glavnog grada Podgorice. U ovom testnom projektu glavni cilj je bio da se nadgleda vodovodna mreža kako bi se ustanovili potencijalni gubitci vode u pojedinim dionicama mreže u čemu je učestvovalo osoblje VIK Podgorica i Petrol Crna Gora MNE. U posljednje vrijeme fokus stavljamo na digitalizaciju i e-mobilnost. Petrol u regionu ima više razvijena energetska rešenja za koje Crna Gora ima potencijal i nastojaćemo da u narednom period intenzivnije radimo na tome. Grupa Petrol bavi se proizvodnjom električne energije, trgovinom, zastupanjem i posredovanjem na tržištima električne energije. Petrol Slovenija i Petrol Hrvatska realizuju energetska rješenja uz pomoć platforme Tango. Eneretska rješenja na kojima se radi su efikasno upravljanje osvjetljenjem, upravljanje vodnom infrastrukturom, upravljanje solarnim elektranama. Uređeni i standardizovani podaci koje pruža Tango služe za izgradnju predviđanja i optimizacije modela prema industrijskim standardima, kaže Hrastnik i dodaje da se optimizacijom procesa i poznavanjem korisnika maksimiziraju poslovni rezultati i moguće je smanjiti potrošnju energije bez dodatnih ulaganja u infrastrukturu.

Dajemo maksimum ka postizanju velikih ciljeva

Kompanija Petrol Crne Gora MNE ima velike planove, ali i očekivanja u budućnosti. Imajući u vidu pandemiju koja osim što je ugrozila ljudske živote, ugrozila je i privredu, pa iz kompanije ističu da doprinos mora biti još veći.

Nastavićemo da dajemo naš maksimum ka postizanju velikih ciljeva. Želimo nastaviti sa širenjem maloprodajne mreže u saradnji sa partnerima, na teritoriji cijele Crne Gore. Povećaćemo društvenu odgovornost na viši nivo. Želimo da naša kompanija bude primjer jedne odgovorne kompanije kojoj je okolina u kojoj se nalazi jako važna. S tim u vezi izbacujemo plastične kese iz upotrebe na našim prodajnim mjestima i imaćemo u upotrebi papirne kese. Na taj način želimo zaštititi našu okolinu, ali i raditi na razvoju svijesti lokalnog stanovništva kroz edukaciju i aktivnosti na terenu. Radićemo na poboljšanju usluge na prodajnim mjestima, voditi računa o našim zaposlenima jednako kao i o kupcima. Takođe, dajemo mogućnost mladim ljudima u okviru programa za stručno osposobljavanje da napreduju kod nas i da učinimo početak njihove karijere što boljim. Naš širi plan je da radimo energetska rješenja i ponudimo rješenja za e-mobilnost. Grupa Petrol nastojaće da ostane jedan od prvih izbora snabdijevanja gorivom i za projekte energetske tranzicije u regionu nudeći integrisane usluge sa visokom dodatom vrijednošću. Razvijaćemo i jačati svoje prisustvo u oblasti proizvodnje električne energije iz obnovnljivih izvora i projekata energetske efikasnosti. Petrol u regionu jača, zato ćemo tražiti riješenja i poslovne modele koje bi mogli upotrijebiti u Crnoj Gori budući da je naše tržište manje, kaže Hrastnik na kraju razgovora.